CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Comunicat FNSA: ”Măsurile de austeritate vehiculate în spaţiul public reprezintă un mesaj de falsă responsabilitate”

- Social -

Comunicat FNSA: ”Măsurile de austeritate vehiculate în spaţiul public reprezintă un mesaj de falsă  responsabilitate”

Am primit la redacție un comunicat de presă din partea Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, din care face parte și sindicatul din Primăria Câmpina. Iată textul integral al comunicatului de presă:

Federația Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA, analizând diferitele forme neoficiale ale OUG-ului privind măsurile fiscal bugetare apărute în spaţiul public şi susţinute prin declaraţii ale diferiţilor reprezentanţi politici din Guvernul României, constată că acestea:
1.CUPRIND reglementări care încalcă norma constituțională de promovare a ordonanțelor de urgență, conţin o serie de măsuri care afectează drepturi ale personalului sau funcţionarea autorităților și instituțiilor publice – domenii reglementate prin legi organice, nu conţin fundamentări ale soluțiilor propuse şi evaluări preliminare a impactului noilor reglementări, restricționează accesul unei categorii de personal la anumite drepturi, instituie un tratament discriminatoriu în rândul salariaţilor, aplică un tratament juridic distinct pentru salariaţi aflaţi în aceeași situație juridică, conţin noţiuni neclare, la propunerile de reducere a posturilor nu există criterii unitare de aplicare sau tranzitorii, nu asigură funcționarilor publici drepturile existente la reducerea postului, obligativitatea menţinerii în funcţia publică devine o opţiune pentru angajator, conţine prevederi paralele cu cele cuprinse în Codul administrativ sau alte acte legislative, generează discrepanțe grave între localitățile cu populație similară din punctul de vedere al numărului de salariaţi, dezavantajează UAT-urile care au un număr mai mare de posturi vacante la data intrării în vigoare a OUG-ului, distrug capacitatea administrativă a acestora, generează premizele pierderii acreditătii unor servicii, desființează instituții care au în organigramă un număr sub 50 de salariaţi (teatre, muzee, salvamont, itm-uri etc), încalcă principiile autonomiei locale şi ale descentralizării, administraţia publică locală este tratată inechitabil în raport cu administraţia centrală deoarece pentru cea locală există deja măsura impunerii unui număr maxim de salariaţi în funcţie de rangul unităţii administrativ-teritoriale, generează imposibilitatea gestionării și implementării proiectelor de investiții cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, nu asigură eficientizarea activităților, demotivează personalul din sectorul public, slăbesc coordonarea activităților diferitelor instituţii, instituțiile aflate în subordonarea administraţiei locale - de cultură (instituții de spectacole sau concerte, școli populare de arte, centre județene pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, muzee, biblioteci etc.), serviciile publice salvamont/salvamar, direcții comunitare județene de evidență a persoanelor, direcții de management integrat al deșeurilor și protecția animalelor etc vor ajunge în situaţia de a-şi opri activitatea sau, în cazul fericit, de a fi subfinanţate şi, nu în ultimul rând, conţine reglementări clare prin care conducătorul politic al unei instituţiii publice poate uza discreţionar de puterea de a desfiinţa posturi sau a concedia anumiti salariaţi incomozi sub pretextul eficientizării activităţii şi a modului în care sunt cheltuite resursele financiare. Suntem însă convinşi că nu am reuşit să semnalăm toate problemele generate de pachetul acesta de măsuri.
2.NU CUPRIND - probabil datorită ”urgenţei” şi grabei politicienilor de a ”salva” ţara, uitând astfel să tehnoredacteze articolele – măsuri care vor genera cu adevărat reduceri de cheltuieli, de exemplu  cele referitoare la fondurile alocate pentru privilegiile politicienilor, pentru subvenţiile partidelor politice, fonduri generoase pentru birourile parlamentare, transportul acestora, maşini, servicii etc. Suntem convinşi însă că în variata de ordonanţă finală, politicienii ne vor demonstra că sunt cu adevăr responsabili, vor reduce sau vor anula majoritatea acestor privilegii şi vor manifesta disponibilitatea de a renunţa în primul rând ei, cel puţin temporar, la sumele pe care şi le votează singuri şi de abia apoi vor adopta măsuri care vor afecta salariaţii.
FNSA a rămas neplăcut surprinsă de multitudinea incoerențelor logice și legislative din textul pordonanței, a lipsei unor cunoștințe minime a legislației în domeniu, a inexistenței unei viziuni de reducere cu adevărat a cheltuielilor statului. Documentul este oglindirea clară și reală a capacității limitate deținute de către un cerc restrâns de persoane din lumea politică, care în spatele ușților închise au încercat să-și depășească condiția, capacitatea de sinteză, de analiză și de construcție legislativă. Considerăm că toate aceste calităţi i-au îndemnat să ignore contribuţia specialiştilor din diferite instituţii şi structuri ale administraţiei publice, să asculte vocea organizaţiilor sindicale, care de fiecare dată au semnalat problemele generate de cheltuielile nejustificate iar o dezbatere reală cu partenerii sociali le-ar demasca cunoştinţele precare şi intenţiile ascunse. 
Pentru toate cele semnalate, cumulat sau pentru fiecare aspect în parte, justiţia îşi va spune cuvântul, după adoptarea acestei ordonanţe. Decizia de necosntituţionalitate va genera cheltuieli majore pentru stat (reintegrarea în funcțiile publice, drepturile salariale plătite retroactiv, cheltuieli de judecată etc.), al căror cuantum va fi mai mare decât aşa-zisele economii generate de către OUG. FNSA îşi exprimă disponibilitatea, în continuare, de a participa la un dialog pe tema unor măsuri de eficientizare cu adevărat a cheltuielilor din fondurile publice, de a contribui cu propuneri pentru ca acest demers să reuşească cu adevărat să-şi atingă scopul.


10 Aug 2023 20:45 2299 vizualizari


Comentarii






  • 11.08.2023 09:00 Anonim Pentru diss: nu-i intereseaza, ei sa fie bine, restul nu conteaza. Prosti sunt cei de la privat ca le permit.
  • 11.08.2023 04:37 diss Au fost un pic amenintati bugetarii, care sunt mult prea multi si platiti mult prea bine , si gata au si sarit de fund in sus. Nu cumva sa le taie cineva din salarii, din zecile de sporuri date aiurea, din numeroasele privilegii( bonuri de masa, tichete de vacanta, masini de serviciu, telefoane scumpe si abonamente , concedii platite de noi si mascate sub forma unor “cursuri de perfectionare”…) ca ne ameninta cu greva. Daca ar avea “ sange in instalatie” guvernul exact asta ar trebui sa faca: sa taie in carne vie iar apoi sa ii lase pe bugetari sa faca greva. Dar, bineinteles, nu se va intapla absolut nimic, actualii si vechii guvernanti nu au curaj, nu sunt in stare de nimic, nu vor sa taie nici macar pensiile nesimtite asa ca vom pierde banii din PNRR iar bugetul va crapa. Abia atunci vreau sa ii vad pe bugetari si pe toti “ specialii” cum vor da din colt in colt pentru ca vor avea niste hartii cu salariile astea babane si vor mai incasa o... Nu va faceti griji pentru restul romanilor: ei s-au obinuit cu greutatile doar traiesc in cea mai saraca si corupta tara din UE. Numele ei : Romania, desigur!
1923 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1731 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4524 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1717 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV