CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Haos înaintea începerii noului an școlar la Câmpina, ca în toată țara. Singura certitudine este că... nimic nu e sigur!

- Social -

Haos înaintea începerii noului an școlar la Câmpina, ca în toată țara. Singura certitudine este că... nimic nu e sigur!

Niciodată nu a existat un asemenea haos înaintea începerii unui nou an școlar cum se întâmplă acum, în acest dificil an 2020. Pandemia de coronavirus ne-a bulversat pe toți, însă haosul din învățământ arată și incapacitatea autorităților de a gestiona o asemenea situație, de la nivel central în jos. Mai sunt două săptămâni până când începe școala, dar nici acum nu se știe în ce condiții se va întâmpla acest lucru. Nu există norme, nu există proceduri, ci doar niște scenarii greu de pus în practică și o pasare a responsabilității dinspre minister spre teritoriu. Iar în teritoriu e jale!

Haideți să vedem cum stau lucrurile la Câmpina. După cum am scris AICI, administrația locală nu cunoaște la această oră problemele din școli. Abia săptămâna aceasta se intenționează organizarea unei ședințe a reprezentanților Primăriei cu președinții comisiilor de specialitate din Consiliul Local și abia săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a primarului Horia Tiseanu cu directorii unităților de învățământ din municipiu.
În aceste condiții, așa cum am promis, am decis să vedem noi care este situația în școli și i-am întrebat pe directorii unor instituții de învățământ câmpinene dacă sunt pregătiți din punct de vedere organizatoric și, mai ales, al măsurilor de protecție sanitară necesare pentru începerea noului an școlar. 
Roxana Stan, director Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”: ”Noi am încercat să pregătim cât se poate de bine începerea anului școlar. Pentru noi a fost o vară dificilă, pentru că am desfășurat lucrări de reparații curente, igienizări la grupurile sanitare, instalații pentru apă caldă la grupurile sanitare din liceu și extinderea lor la sala de sport, precum și reparații și zugrăveli la sălile de clasă, conform bugetului aprobat. De asemenea, am achiziționat materiale pentru curățenie și igienă, termometre non-contact, au fost instalate dispensere pentru prosoape de hârtie la grupurile sanitare. În eforturile noastre, avem alături Asociația de Părinți, care a achiziționat dispensere pentru prosoape din hârtie și dezinfectant pentru toate sălile de clasă, încă din luna mai. În privința organizării cursurilor, am făcut o analiză pe care am transmis-o și autorităților locale. Efectivele noastre de elevi sunt maxime la fiecare clasă, iar sălile existente, pentru a respecta condițiile de distanțare, nu ne permit prezența a mai mult de 14-16 elevi simultan, adică jumătate din efectiv, ceea ce ar presupune că pentru ceilalți ar trebui să se lucreze online. În aceste condiții ar fi nevoie de o platformă electronică pe care să poată lucra simultan aproximativ 1.200 de conturi, sălile de clasă ar trebui dotate cu camere video performante, laptopuri și ar trebui achiziționate tablete pentru elevi și profesori. Avem experiența perioadei martie - iunie de lucru online și atunci când sunt folosite tot felul de dispozitive electronice, unele uzate fizic și moral, altele incompatibile, apar disfuncționalități. Cam așa stau lucrurile în momentul de față, dar ce va fi exact vom afla doar mai aproape de momentul începerii noului an școlar, în funcție de ce decizii se vor mai lua la nivel național și la nivel local”.
Stan Sârbu, director Liceul Tehnologic Energetic: ”Din punctul meu de vedere, totul este în norme și în timpul necesar unor bune condiții de începere a unui nou an școlar. S-a realizat deja o dezinfecție generală a tuturor corpurilor de clădiri ale liceului nostru, iar până pe 14 septembrie, vom mai realiza o dezinsecție și o deratizare. În privința echipamentelor de protecție, așa cum a spus și președintele Klaus Iohannis recent, fiecare elev și fiecare profesor vor avea responsabilitatea de a-și procura măști de protecție”.
Raluca Crețu, director Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”: ”La o întrebare simplă, din păcate, nu pot spune da sau nu. Până în acest moment nu avem un ordin al Ministerului Educației cu măsurile sanitare impuse pentru începerea anului școlar. Știm de Ordonanța de Urgență a Guvernului din 19 august, privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SAR-coV-2, dar lucrurile nu sunt foarte clare. Dacă e să respectăm distanța de un metru, acest lucru este posibil doar la clasele unde efectivele sunt de aproximativ 20 elevi. Dacă ai efective de 30 elevi, distanțarea cu separatoare costă foarte mult. Dacă discutăm de materiale de curățenie sau dezinfectant noi stăm binișor, avem și ne permite bugetul să mai luăm. Eu am făcut o solicitare la Primăria Câmpina pentru o sumă suplimentară necesară și am speranța că ne vom așeza la masă pentru o discuție atunci când vom avea reguli clare! Din păcate, acestea nu există! Așteptam ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății și cu siguranță ne vom mobiliza și vom respecta condițiile impuse. Ne dorim să înceapă școala, dar siguranța copiilor și a colegilor este pe primul loc, iar siguranța înseamnă respectarea regulilor stabilite de specialiștii din domeniu”.
Cătălin Bercăroiu, director Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”: ”Este o situație foarte delicată și încă sunt multe necunoscute. În acest moment, nu știe nimeni, nici de la minister, nici de la Inspectorat, nici de la Primărie, care vor fi exact regulile, inclusiv din punct de vedere sanitar, pe care va trebui să le respectăm. Noi avem aproape toate clasele la numărul maxim de elevi. În total, Școala Hasdeu are aproximativ 660 elevi și numai 18 săli de clasă, dintre care una este un cabinet de informatică și nu va putea fi folosit decât pentru orele de informatică. Dacă se va institui obligația respectării unor măsuri de distanțare, este evident că nu vom putea găzdui toți elevii simultan și, sincer, nu știu ce se va putea face. Din punct de vedere al echipamentelor de protecție, de exemplu măști de protecție avem cam pentru o săptămână. Apoi, nu știe nimeni ce și cum va fi... Din păcate, cam acestea sunt auspiciile sub care ne pregătim de începerea unui nou an școlar. Un nou an școlare care, probabil, va fi la fel de dificil ca finalul anului școlar precedent”.
Cristina Badea, director adjunct Școala Gimnazială "Al.I. Cuza": "În acest moment, noi avem materialele necesare pentru a realiza o dezinfecție generală în toată școala, acțiune programată chiar în această săptămână. Dar mai departe... vă dați seama că vom avea nevoie în continuare de dezinfectant, de măști de protecție. În privința distanțării sociale o putem asigura la clasele cu 15-17 elevi, unde este posibil ca un copil să stea singur în bancă. Dar la celelalte clase, cu efective mai mari, acest lucru este imposibil, deci va trebui să apelăm la celelalte scenarii. Fie jumătate de clasă vine la școală și jumătate de clasă învață online, prin rotație, câte o săptămână, fie unii învață dimineața, alții după-amiază. Încă nu știm cum va fi și nu știm nici dacă noi, cadrele didactice, vom rezista fizic, un an de zile, într-un astfel de sistem. Vom mai avea o ședință a Consiliului profesoral, vom mai avea și o întâlnire a Consiliului de Administrație al școlii, am mai discutat și vom discuta în continuare, dar în lipsa unor norme clare și a unor proceduri, va fi greu de luat o decizie. E paradoxal, copiii vor la școală, părinții vor cursuri normale, cu copiii în bănci, asta vrem și noi, pentru că interacțiunea cu elevii este esențială în procesul de învățământ, dar nu știm dacă va fi posibil acest lucru în actualele condiții. Siguranța copiilor este mai presus de orice!"

Cam așa stau lucrurile la unitățile de învățământ. Cum să te pregătești pentru ceva care nu este încă reglementat?! Mai mult, școlile au nevoie de bani materiale de protecție, sunt elevi care nu dispun de computere sau tablete, sunt și copii care nu au acces la internet, sunt multe, foarte multe probleme, iar începerea noului an școlar începe să semene mai degrabă cu un scenariu de film decât cu o certitudine.
(Sursă foto - Ministerul Educației)


31 Aug 2020 07:55 3238 vizualizari


Comentarii






  • 31.08.2020 12:31 Vasilica Orice procedura de siguranta epidemiologica trebuie sa indeplineasca cateva conditii de baza: apa curenta, de preferat calda, sapun si dezinfectant de buna calitate si in cantitate suficienta, o procedura de curatenie, dezinfectie, aerisire bine stabilita si implementata, cu simt de raspundere pentru personalul implicat si existenta unei proceduri pentru un triaj minim epidemiologic ... chestii vizibile pentru fiecare profesor: temperatura, tuse, stare generala proasta, etc. ... daca aceasta procedura de baza exista si ea va fi completata si de raspunderea parintilor, cu mici exceptii, sunt sigur ca fiecare dintre noi ii va asigura copilului un minim pachet si instructaj de protectie, cred ca vom incepe sa facem pasi mici dar siguri spre siguranta tuturor. Nimic nu este sigur 100% ... dar nici nu te poti ascunde la nesfarsit.
1858 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1720 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4501 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1708 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV