CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Primăriile se vor putea împrumuta la Trezorerie pentru investiții, iar excedentul bugetar va putea fi folosit pentru salarii și arierate

- Actualitate -

Primăriile se vor putea împrumuta la Trezorerie pentru investiții, iar excedentul bugetar va putea fi folosit pentru salarii și arierate

Acestea sunt soluțiile oferite de Guvern administrațiilor locale care se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. Majorarea considerabilă a salariilor din administrația publică și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% au dus la secătuirea bugetelor locale, la imposibilitatea realizării de investiții. Bugetele locale se duc pe cheltuieli de personal și cheltuieli de funcționare, pe rate și dobânzi la creditele accesate, iar pentru dezvoltare nu mai rămâne aproape nimic. Câmpina este un foarte bun exemplu în acest sens, dar nu este un caz unic, foarte multe primării sunt în aceeași situație, unele chiar în situații mai grave, aproape de faliment.

Guvernul României a aprobat joi, 1 martie, o ordonanță de urgență prin care le oferă primăriilor soluția împrumutului la Trezoreria Statului. Le pune la dispoziție o sumă totală de 500 milioane lei din fondul de privatizare și le invită să acceseze acești bani în perioada 2018-2019, pe o durată de până la 20 de ani, pentru asigurarea finanțării proiectelor de infrastructură din sănătate, educație, apă și canalizare, salubrizare, energie termică și energie electrică, transport, cultură, locuințe, tineret și sport. Practic, administrațiile locale trebuie să depună o serie de documente la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (termen limită 29 noiembrie 2018), iar în 2019 primesc banii. Rambursarea se efectuează în tranșe trimestriale egale, începând cu trimestrul următor efectuării tragerii, din banii de la bugetul local, normal, adică din banii contribuabililor. În cazul în care o administrație locală va avea restanțe la plata ratelor, Direcția de Finanțe va sista plata cotelor defalcate din impozitul pe venit și alte sume defalcate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. În actul normativ nu există, însă, nicio precizare sau condiționare privind gradul de îndatorare al localității respective, adică existența și valoarea altor credite bancare accesate de administrația locală respectivă. 
Aceeași ordonanță mai prevede posibilitatea schimbării destinației excedentului bugetar. Dacă până acum excedentul bugetar putea fi folosit în anul următor doar pentru investiții, de acum înainte primăriile vor putea folosi banii din excedent și pentru plata salariilor, pentru plata corecțiilor financiare aferente proiectelor europene, pentru plata arieratelor și sentințelor civile definitive sau pentru rambursarea împrumuturilor contractate. 
Un lucru important trebuie subliniat în legătură cu această ordonanță de urgență. Acela că Guvernul recunoaște explicit că bugetul de stat și fondurile externe nerambursabile nu mai pot acoperi necesarul de finanțare al administrațiilor publice locale. Că există pericolul ca unele proiecte de investiții cu finanțare europeană să nu mai poată fi continuate de vreme ce primăriile nu mai au bani pentru a asigura partea de cofinanțare locală. Iar în aceste condiții, apare riscul declanșării procedurii de infringement de către Comisia Europeană, pentru că au fost asumate termene de conformare.
(Foto - Mediafax)

Citiți și 40% din bugetul Câmpinei pentru 2018 înseamnă salariile angajaților din administrația locală. Pentru investiții se alocă în jur de 15% din buget

Câmpina plătește în 2018 aproape 900.000 euro rate și dobânzi la împrumuturile bancare


04 Mar 2018 11:54 4539 vizualizari



Comentarii






  • 04.03.2018 23:19 Bogdan Mare porcarie ce face Viorica Vasilica... Acum, Tiseanu se va imprumuta, ca deh are ..., iar cine va veni dupa el si cu noi, fraierii, vom plati miliarde! Ar trebui ca PSD sa se opuna in Consiliul Local indatorarii excesive a unei localitati din ce in ce mai sarace si fara nici o perspectiva!
2501 vizualizari 24 Apr 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1369 vizualizari 24 Apr 2024 12:11

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
4984 vizualizari 24 Apr 2024 09:02

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

citeste mai mult
1126 vizualizari 19 Apr 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV