100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Ion Câmpineanu

Social (Categoria articolului)

Ion Câmpineanu s-a născut în anul 1798 și a fost unul dintre boierii progresiști ai Țării Românești, cu preocupări culturale, dar și politice, susținător și participant la Revoluția de la 1848. A fost unul dintre cei mai iluştrii locuitori ai acestor meleaguri, descendent al unei vechi familii boierești din care a făcut parte și Vasile Câmpineanu, ucis din ordinul lui Mihnea Vodă, în anul 1659. Încă de atunci, familia Câmpineanu deţinea moşia Câmpina, care se întindea nu doar pe actualul teritoriu al Câmpinei, ci şi în multe dintre localităţile din jur.

Activitatea politică și culturală a boierului Ion Câmpineanu a fost extrem de vastă. În anii 1839-1840 a întreprins mai multe vizite la Constantinopol (Istanbulul de astăzi), Paris şi Londra, unde a cerut sprijin împotriva expansiunii Imperiului Ţarist, care ameninţa integritatea ţărilor române. Pentru activitatea sa politică a fost întemnițat, în timpul domniei lui Alexandru Dimitrie Ghica, în martie 1840 la Mănăstirea Mărgineni, apoi în 15 august 1840 la Mănăstirea Plumbuita. În acea perioadă apăruse chiar și un cântec popular având refrenul: „Aideți frați la Mărgineanu / Să-l scăpăm pe Câmpineanu”. A fost eliberat din închisoare în martie 1841, când devenise grav bolnav. După eliberarea din închisoare a avut o atitudine rezervată, retrăgându-se din politică, însă a revenit cu prilejul revoluției de la 1848, când în noul guvern provizoriu a fost ministru al Dreptății.
Ion Câmpineanu este cel care a înfiinţat Societatea Filarmonică, în anul 1833. S-a stins din viaţă în iunie 1863. Unul dintre fii săi, Ion I. Câmpineanu (1841-1888) a fost ministru al justiţiei, ministru de externe, de finanţe, primar al Capitalei şi guvernator al Băncii Naţionale.
La moşia de la Câmpina, Ion Câmpineanu îşi primea şi găzduia prietenii, inclusiv colegii de la "Societatea Filarmonică", unul dintre aceştia fiind scriitorul Cezar Bolliac, care a descris foarte frumos zona. Una dintre străzile din Câmpina îi poartă numele, iar de la 1 octombrie 1998, la iniţiativa directorului Nicolae Oancea, Şcoala Generală nr. 1 a primit numele "Ion Câmpineanu".

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiţi şi 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

2254 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2687 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1963 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

523 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

1308 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.