100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu

Social (Categoria articolului)

Unul dintre cei mai importanți arhitecți ai perioadei interbelice, Toma T. Socolescu, a proiectat multe clădiri în Câmpina, unele dintre ele emblematice pentru localitate și care sunt în picioare și astăzi. Ne referim aici la Colegiul "Grigoresc", la Judecătorie, la "Casa cu ceas" sau la "Casa cu lei".

Toma T. Socolescu s-a născut la Ploieşti, pe 20 iulie 1883 şi a îndeplinit mai multe funcţii administrative, inclusiv cea de primar al Ploieştiului (decembrie 1919 – martie 1920), arhitect şef al judeţului şi chiar deputat de Prahova. Dincolo de toate acestea, rămâne în istorie ca unul dintre extraordinarii arhitecți ai României, un om care și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea județului Prahova, dar și la viața culturală a țării. Numele său este un punct de referință în domeniul artei și arhitecturii, iar multe dintre construcțiile realizate de el sunt incluse în categoria monumentelor istorice. 
Printre clădirile proiectate de Toma T. Socolescu în Câmpina se numără Liceul de băieţi (actualul Colegiu Naţional „Nicolae Gigorescu”; planurile clădirii au fost realizate în 1926), Vila Dumitru Ştefănescu (Casa cu ceas, vis-a-vis de Policlinică şi Cinematograf, în prezent sediul unor societăţi comerciale; proiectată în 1916), Vila Dr. Gheorghiu (Casa cu lei, fostul sediu al Sanepid, actualmente aici funcționează mai multe cabinete medicale ale SanConfind), Judecătoria (care funcţionează şi astăzi în acelaşi imobil), Vila Nicolae Popescu – Parafină (construită în anul 1933, există şi astăzi pe Strada Mărăşeşti) sau impunătoarele case ale unor membri ai familiei sale – Ion Diamandescu, fost mare petrolist, şi Costică Duşescu, ambele construite în jurul anului 1907, precum şi Farmacia Voiculescu, clădire situată în zona centrală, demolată la începutul anilor ’80. De asemenea, Toma T. Socolescu este cel care a întocmit proiectul de sistematizare al Câmpinei, în anii ’30, aplicat până în 1945, când comuniștii au preluat controlul administrației locale.
După al doilea război mondial, nedorind să se înregimenteze în Partidul Comunist, Toma Socolescu şi familia sa au fost persecutaţi, iar toată averea le-a fost confiscată. Marele arhitect a fost nevoit să se mute cu fiul său la Bucureşti, unde a murit la 16 octombrie 1960, la vârsta de 77 de ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2234 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1960 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

2849 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

3 comentarii

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.

Alte stiri recente

0 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

880 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.