100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu

Social (Categoria articolului)

Unul dintre cei mai importanți arhitecți ai perioadei interbelice, Toma T. Socolescu, a proiectat multe clădiri în Câmpina, unele dintre ele emblematice pentru localitate și care sunt în picioare și astăzi. Ne referim aici la Colegiul "Grigoresc", la Judecătorie, la "Casa cu ceas" sau la "Casa cu lei".

Toma T. Socolescu s-a născut la Ploieşti, pe 20 iulie 1883 şi a îndeplinit mai multe funcţii administrative, inclusiv cea de primar al Ploieştiului (decembrie 1919 – martie 1920), arhitect şef al judeţului şi chiar deputat de Prahova. Dincolo de toate acestea, rămâne în istorie ca unul dintre extraordinarii arhitecți ai României, un om care și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea județului Prahova, dar și la viața culturală a țării. Numele său este un punct de referință în domeniul artei și arhitecturii, iar multe dintre construcțiile realizate de el sunt incluse în categoria monumentelor istorice. 
Printre clădirile proiectate de Toma T. Socolescu în Câmpina se numără Liceul de băieţi (actualul Colegiu Naţional „Nicolae Gigorescu”; planurile clădirii au fost realizate în 1926), Vila Dumitru Ştefănescu (Casa cu ceas, vis-a-vis de Policlinică şi Cinematograf, în prezent sediul unor societăţi comerciale; proiectată în 1916), Vila Dr. Gheorghiu (Casa cu lei, fostul sediu al Sanepid, actualmente aici funcționează mai multe cabinete medicale ale SanConfind), Judecătoria (care funcţionează şi astăzi în acelaşi imobil), Vila Nicolae Popescu – Parafină (construită în anul 1933, există şi astăzi pe Strada Mărăşeşti) sau impunătoarele case ale unor membri ai familiei sale – Ion Diamandescu, fost mare petrolist, şi Costică Duşescu, ambele construite în jurul anului 1907, precum şi Farmacia Voiculescu, clădire situată în zona centrală, demolată la începutul anilor ’80. De asemenea, Toma T. Socolescu este cel care a întocmit proiectul de sistematizare al Câmpinei, în anii ’30, aplicat până în 1945, când comuniștii au preluat controlul administrației locale.
După al doilea război mondial, nedorind să se înregimenteze în Partidul Comunist, Toma Socolescu şi familia sa au fost persecutaţi, iar toată averea le-a fost confiscată. Marele arhitect a fost nevoit să se mute cu fiul său la Bucureşti, unde a murit la 16 octombrie 1960, la vârsta de 77 de ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2517 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1261 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1704 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1933 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.