100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

Social (Categoria articolului)

Una dintre marile actrițe ale României, care a făcut parte din generația de aur a artiștilor interbelici, Elvira Godeanu, a avut o legătură de suflet cu Câmpina, oraș în care și-a petrecut multe zile, în casa familiei Crăciun, de pe Câmpinița.

Nu se ştie foarte exact când a venit prima dată Elvira Godeanu la Câmpina sau când a început prietenia ei cu fiicele lui Ion Crăciun. Cert este că, prin anii ’30, Elvira Godeanu era o obişnuită a casei Crăciun. Prietenia, mai ales cu Olimpia Crăciun, s-a păstrat şi după cel de-al doilea război mondial, inclusiv în anii grei ai comunismului. Olimpia Crăciun şi Elvira Godeanu se vizitau reciproc chiar şi când ajunseseră amândouă la vârste octogenare, ultimele vizite ale Elvirei Godeanu la Câmpina fiind la finalul anilor ’80.
Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 la Bucureşti, dar provenea dintr-o familie din Gorj. A fost o artistă de excepție, o mare vedetă a teatrului și filmului românesc, dând viață unor roluri memorabile, cum ar fi rolul „Zoe” din „O scrisoare pierdută” a lui I.L. Caragiale, rol pe care l-a jucat începând cu anul 1942, pe scena Teatrului Naţional, în regia celebrului Sică Alexandrescu. A fost o femeie foarte frumoasă, acea frumusețe care conferă rang și blazon, o “aură” care a însoțit-o de la prima apariție scenică și până la final. Foarte apreciată şi pe scenele lumii, mai ales la Paris, a preferat întotdeauna să se întoarcă acasă, în România, încetând din viaţă la Bucureşti, pe 3 septembrie 1991, la venerabila vârstă de 87 ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

2525 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1611 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

2844 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

3 comentarii

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.

Alte stiri recente

422 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.

1809 vizualizari
13 dec. 2018 19:15

Încă o amânare în procesul în care primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, este acuzat de fapte de corupție. A treia amânare în mai puțin de 30 de zile

4 comentarii

Al treilea termen al procesului în care primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, este acuzat de fapte de corupție a adus o nouă amânare. Termenul următor a fost fixat pentru 10 ianuarie 2019.