CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina, România 100. Minunata Vilă Crăciun, de ieri, depozit de materiale de construcții, astăzi

- Social -

Câmpina, România 100. Minunata Vilă Crăciun, de ieri, depozit de materiale de construcții, astăzi

Vila Crăciun, cunoscută câmpinenilor ca fosta Casă a Pionierilor, a fost construită la începutul secolului trecut de familia Crăciun, cea care deținea și o faimoasă librărie în centrul orașului. Familia Crăciun a avut trei fete - Irina, Maria și Olimpia. Regina Maria și fiica ei cea mică, Principesa Ileana, veneau des la Câmpina, mai ales în drumul lor spre Castelul Peleș, pentru a-și comanda costume populare la atelierul de cusături al celor trei surori. Principesa Ileana a petrecut chiar mai multe vacanțe la Vila Crăciun din Câmpina. Veneau aici și alte personalități ale vremii: actrița Elvira Godeanu, scriitorii Alexandru Kirițescu și Zaharia Stancu, pictorul Octavian Angheluță și alții.

După cum ne-a povestit istoricul Alin Ciupală, care a cunoscut-o bine pe Olimpia, mezina familiei Crăciun, în această vilă cu elemente de arhitectură asemănătoare castelului din Balcic al Reginei Maria existau adevărate colecții de tablouri și sculpturi, de artă decorativă, de cusături tradiționale. Surorile Crăciun doreau ca, după moartea lor, bunurile să intre în patrimoniul localității, dar din păcate nu s-a întâmplat asta. Cele trei surori au fost mutate forțat din casa lor în diferite alte imobile, pentru ca în Vila Crăciun să locuiască ofițerii de securitate care lucrau la unitatea din Parcul Istrati (Școala de Poliție de astăzi). Iar despre colecțiile lor impresionante nu s-a mai știut nimic. 
Vila a fost confiscată de regimul comunist, iar după diferite întrebuințări, aici a funcționat Casa Pionierilor. În anii '90, imobilul a fost revendicat de moștenitorii foștilor proprietari și a fost retrocedat, ieșind din circuitul public. De câțiva ani buni, o parte a vilei și curtea au fost transformate în depozit de materiale de construcții.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Librăria Crăciun de ieri, o farmacie de azi
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...


25 Sep 2018 11:54 5222 vizualizari



Comentarii






  • 28.09.2018 17:28 Madalin Focsa Mai precis, vila e facuta in 1936, dupa planurile unui arhitect pe nume Franz Appel, din Bucuresti. Am acasa autorizatia, cu plan si releveu :)
  • 26.09.2018 15:44 diss Rusinos modul in care cei care au profitat de aceasta mostenire plina de istorie si maretie isi bat joc de o minune arhitecturala.
1480 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1641 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
873 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2938 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV