CONTACT

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inginerul Anton Raky

- Social -

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inginerul Anton Raky

CâmpinaTV.ro a început un nou serial dedicat fabuloaselor povești ale unor personalități mai puțin cunoscute, care au influențat viața comunității câmpinene. După episodul dedicat profesorului Anastase Scripcă, în rândurile de față vă vom prezenta fascinanta poveste a unei personalități care a rămas în istoria Câmpinei, chiar dacă nu a stat aici foarte mulți ani – inginerul, geologul și antreprenorul german Anton Raky.

Anton Raky s-a născut pe 5 ianuarie 1868, în Germania, în localitatea Seelenberg.
A fost considerat un pionier de succes și un inventator în domeniul tehnologiei forajului la mare adâncime și al prospecțiunilor geologice miniere și petroliere. Raky a forat și exploatat puțuri în Europa, Africa, America Centrală și America de Sud și a forat în căutare de apă, petrol, huilă, lignit, potasiu și minereuri. Raky a înființat două importante companii constructore de mașini – Erkelenz și Salzgitter-Bad, ambele funcționând și în zilele nostre.
Anton Raky și-a început prospecțiunile din România la începutul anilor 1900, când s-a mutat la Câmpina. În 1903, el a cumpărat vila lui Alexandru G. Cantacuzino, un numismat, filatelist și publicist, director al Monitorului Oficial și Imprimeriilor Statului. Raky a înființat societatea petrolieră ”Câmpina-Moreni”, care a fost absorbită doi ani mai târziu de compania ”Regatul Român”, al cărui director a devenit. În iulie 1906, el a solicitat și obținut de la Primăria Câmpina autorizația pentru construcția unei vile în care a locuit apoi în toată perioada pe care și-a petrecut-o în oraș. Vila, care mai există și astăzi pe Bulevardul Culturii, este o copie a conacului familiei Raky din Eltville, lângă Frankfurt. Raky a construit o casă identică și la Erkelenz. Pe un teren anexă al vilei din Câmpina, acolo unde astăzi funcționează sediul Electrica, inginerul german a ridicat și o clădire din piatră, unde a amenajat un atelier de reparații mecanice al societății sale, garaje și un apartament cu galerie deschisă la etaj. Raky a construit un tunel pentru transportul tuburilor de foraj de la atelier către sonde, pentru a nu-i deranja pe localnici cu transportul lor pe străzi. După 1989, atunci când a fost demolată clădirea din piatră a fostului atelier de reparații mecanice, în subteran au fost descoperite arcade zidite.
În vara anului 1907, Anton Raky a organizat vizite pe șantierele locale pentru participanții la Congresul Internațional de Petrol desfășurat în România și prezidat de Anghel Saligny, iar apoi un mare banchet pentru aceștia la Câmpina, unde a găzduit peste 700 de persoane, printre care diplomați și investitori străini.
Operațiunile lui Raky s-au concentrat pe câmpurile petroliere situate între Câmpina și Moreni. Ca să permită muncitorilor să traverseze zilnic Prahova pentru a ajunge la sondele de pe dealul Pițigaia, Raky a construit un pod peste râu, care este cunoscut și în prezent ca ”Podul lui Rache”.
Tot din banii săi Anton Raky a cumpărat un teren de 6.500 mp pe care a construit Biserica Catolică din Câmpina, ctitorie care există și astăzi la fel de impunătoare și frumoasă. A fost sfințită la 13 iunie 1906. De altfel, tot el a elaborat și planurile bisericii și a suportat toate costurile legate de construirea și dotarea acesteia cu mobilier, obiecte de cult, clopote. La vremea aceea, Parohia Romano-Catolică din Câmpina număra peste 500 de familii, iar sfințirea bisericii a fost o adevărată sărbătoare. Biserica Catolică a fost, este și rămâne o adevărată bijuterie arhitecturală, poate una dintre cele mai frumoase clădiri din Câmpina și împrejurimi.

De-a lungul vieții sale, Anton Raky a primit numerose medalii din partea Familiei Regale a României, dar și Crucea Cavalerului a Ordinului Leopold l II-lea din partea Casei Regale a Belgiei.
În anul 1921, Universittea Tehnică din Clusthal i-a acordat titlul de Doctor honoris causa. Și viața sa privată a fost la fel de efervescentă ca și cea profesională. A fost căsătorit de trei ori, având în total șapte copii (patru fete și trei băieți). Raky a fost grav rănit în explozia unui puț petrolier din din zona Vârful Drăgănesii, în 1923. S-a retras din viața publică în 1936.
A încetat din viață la vârsta de 75 de ani, pe 22 august 1943, la Berlin, unde este și înmormântat. Din păcate, ca și în cazul lui Anastase Scripcă, nici măcar o stradă din Câmpina nu poartă numele lui Anton Raky.
(Sursă - Wikipedia)


14 Nov 2021 11:45 3838 vizualizari


Comentarii






  • 14.11.2021 13:22 Paul Poate noua administrație propune ca str Golești sa se numească Anton Raky. Bn ca cei din Poiana doresc sa repare Podul lui Rache, eventual marcat cu plăcută și iluminat nocturn. O alta propunere Aleea Nordului sa se numească Ștefan Traian Mocuta. Aviz fostului primar, atât și a prețuit mentorul pe dl Mocuta, altfel rămânea un modest inginer la Neptun. Și ajungem la proverbul ca unii uita de unde pleacă..
1944 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1741 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4550 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1724 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV