CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

O rușine pentru Câmpina - așa arată mormântul reputaților dascăli Maria și Anastase Scripcă!

- Actualitate -

O rușine pentru Câmpina - așa arată mormântul reputaților dascăli Maria și Anastase Scripcă!

Am scris de mai multe ori, de-a lungul timpului, despre dascălul Anastase Scripcă, o personalitate incontestabilă a Câmpinei, care își doarme somnul de veci în Cimitirul Bobâlna, alături de soția sa, Maria.

Anastase Scripcă s-a născut pe 9 mai 1869 și a intrat în învățământ pe 1 mai 1892, devenind director al Școlii nr. 1 de Băieți Câmpina – cunoscută în urbe ca Școala lui Scripcă - între anii 1905-1906 și 1919-1934, până s-a pensionat. A încetat din viață pe 4 august 1944, fiind înmormântat în Cimitirul Bobâlna, alături de soția sa, Maria Scripcă, decedată în anul 1927 la numai 49 de ani. De asemenea, Anastase Scripcă a întocmit prima monografie cu caracter local a unei instituții publice, dar rămasă în manuscris, din păcate. O copie a acestui manuscris, care se afla în arhiva școlii, a fost distrusă în perioada primului război mondial, atunci când aici, în sediul școlii, a funcționat unul dintre comandamentele germane. Localul acestei instituții de învățământ a găzduit, începând cu anul 1907, și prima școală de adulți, școala industrială de ucenici și școala practică de comerț.
În ultimii ani, în mai multe rânduri am atras atenția asupra stării precare a mormântului familiei de dascăli Maria și Anastase Scripcă. Astfel, în septembrie 2019, alături de un iubitor și foarte bun cunoscător al istoriei locale, Șerban Băleanu, atrăgeam atenția asupra stării precare a troiței semnate de Nae Goage, ucenicul pictorului Nicolae Grigorescu. Apoi, în toamna anului 2021, într-un amplu articol dedicat memoriei dascălului Anastase Scripcă, semnalam că troița de la mormântul familiei Scripcă s-a prăbușit. Acum, mormântul arată așa cum se poate vedea în imagine - o rușine pentru Câmpina, municipiu care nu a reușit să dea numele marelui dascăl niciunei străzi, niciunei biblioteci, măcar școlare, astfel încât nimeni și nimic să nu mai amintească de dascălul Scripcă! Este trist și revoltător!
Dacă administrația locală, prin firma care administrează cimitirele, nu e în stare să întrețină mormintele unor personalități ale Câmpinei (care nu mai au urmași), atunci poate vreo școală din localitate își asumă acest rol, sau poate Asociația "Cultul Eroilor" împreună cu membrii cercurilor "Cultul Eroilor" din școli.


22 Nov 2022 07:12 2931 vizualizari


Comentarii






  • 23.11.2022 13:43 M. Focșa Pt dl ”Gogu” (nu stiu la ce suntem ”colegi”, ca dvs nu aveti eleganta de a va dezvalui identitatea): Evident ca memoria acelor oameni si a faptelor lor este cea mai importanta (si eu personal fac tot ce pot si in directia asta - printre altele, voi publica in curand intr-o revista o fotografie mai buna a lui Anastasie Scripca, decat ceea ce se cunostea pana acum). Dar tocmai la memoria asta ajuta, printre altele, si reabilitarea crucii, care le pastreaza numele si mai este si valoroasa dpdv istorico-artistic, fiind opera celebrului Nae Goage.
  • 23.11.2022 10:28 Gogu Pt d ul Focsa Nu restaurarea crucii este importanta. Ci sa fi o cruce si sa fie CUNOSCUT CEEA CE AU FACUT PT ORAS CEI INMORMINTATII ACOLO. Restaurarea unor bucati de lemn este treaba descendentilor sau a unor entitati private. Restaurare , este exact circul sau praful in ochi al fondurilor ue. Ei dau fonduri, noi facem proiecte , fezabilitatl , etc vaci de muls pr cine trebuie. Sa vedem intii padurea si apoi copacii, colega. Nu crucea este importanta, ci ceea ce au realizat ei inainte de a avea o cruce. Crucea doar trebuie sa fie.acolo.
  • 22.11.2022 20:40 Mădălin-Cristian Focșa Așa cum spuneam și în comentariul la articolul menționat de toamna trecută, eu țin legătura cu un descendent al lui Anastasie Scripcă, ce și-a manifestat disponibilitatea de a finanța restaurarea crucii, deși locuiește departe. ONG-ul care mi-a promis că aduce meșteri restauratori a tot întârziat (pe această cale fac un apel și la cititorii dvs, să mă contacteze dacă știu un restaurator bun de piese din lemn). Dar cel puțin am reușit să salvez componentele crucii, care se prăbușiseră din nou după ce le remontasem. Se află acum în siguranță, la adăpost, așteptând restaurarea și reamenajarea mormântului, care sper să devină realitate anul viitor.
  • 22.11.2022 17:16 Boom de iarna Floricon Insalub, Cultul Eroilor, sunteți pe recepție? Sau vreți sa facă primarul curat(pentru cârcotași)!!! Eu zic sa facă cu angajatele din primărie sa se apuce de munca patriotica precum la Poiana. Jumătate din Primărie își va da demisia.
1540 vizualizari 26 Apr 2024 21:47 O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

Pentru 726 tineri din toate județele țării, ziua de 26 aprilie și Câmpina vor rămâne în amintirea lor ca momentul unic în care au absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” și au depus jurământul de credință.

citeste mai mult
2621 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2739 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1637 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV