CONTACT

Paradoxuri. Jurnaliști - candidați și jurnaliști care nu obțin acreditare pentru europarlamentare dacă nu au declarație de neapartenență politică

- Editorial -

Paradoxuri. Jurnaliști - candidați și jurnaliști care nu obțin acreditare pentru europarlamentare dacă nu au declarație de neapartenență politică

Lumea politicului și lumea presei se întrepătrund de cele mai multe ori, dar la noi iată că unii jurnaliști au ajuns să treacă granița firavă dintre cele două lumi și să intre în politică de-a dreptul. Ei spun că fac acest pas pentru a reprezenta mai bine interesele cetățenilor. Să-i credem, să nu-i credem... Parcă nu i-am crede. Oricum, este dezamăgitor faptul că, după ce ani de zile mimezi echidistanța, ajungi să fii "omul cuiva" și să te regăsești pe o listă politică. În general, astfel de lucruri s-au mai întâmplat pe la alegerile locale, dar acum s-a trecut la alt nivel și avem nu mai puțin de trei jurnaliști cunoscuți, oameni de televiziune, pe locuri importante pe listele pentru alegerile europarlamentare. 

Este vorba de Rareș Bogdan - fostul realizator de la Realitatea TV, care deschide lista PNL; despre Carmen Avram - de la Antena 3, coordonatorul emisiunii "În premieră", acum locul doi pe lista PSD; Robert Turcescu - care a renunțat de tot la jurnalism în favoarea politicii, fiind deputat PMP din 2016, iar acum și candidat al PMP pentru alegerile europarlamentare (poziția a șasea pe listă). În mod cert, Robert Turcescu va rămâne în Parlamentul României, dar ceilalți doi vor deveni europarlamentari, ne vor reprezenta la Bruxelles, vor câștiga bine, vor trăi bine și, probabil, vor uita de măcinata lume a presei. 
De ce acceptă jurnaliștii? Cel mai probabil pentru beneficii: 32.000 euro/lună - indemnizația unui parlamentar european, plus pensie asigurată pentru toată viața (4.000 euro/lunar), plus eventualele oportunități care ți se pot deschide dintr-o astfel de funcție. Sunt motive suficiente. Și, probabil, consideră că pot folosi ca hârtie igienică simpatia sinceră a unor oameni, iar meseria de jurnalist a fost doar o trambulină. Dacă o iubeau cu adevărat, dacă o respectau, nu ar fi părăsit-o indiferent de oferta venită dinspre politică. Este un punct de vedere.
De ce acceptă partidele astfel de situații? Pentru că un nume cu notorietate din lumea presei ajută lista partidului. De asemenea, lucru important, se achită niște datorii. Să fie clar, acești oameni se regăsesc pe listă nu neapărat pentru că sunt buni și minunați, ci pentru că partidele au de plătit niște datorii către ei, jurnaliștii, sau către șefii lor. Iar dacă ei, jurnaliștii, cred că vor face ce vor la Bruxelles, se înșeală. Odată intrați în politică, devin marionete. Ale partidelor sau ale unor oameni importanți. Păcat.

Iar acum, paradoxul, marele paradox. În timp ce partidele își pun jurnaliști pe liste pentru interese de ei știute cu adevărat, noi, ăștialalți mărunți, care alergăm zi de zi de nu mai știm de noi, suntem puși într-o situație incredibilă. Pentru prima dată în istoria alegerilor de după 1989, la europarlamentarele din acest an obții acreditare de la Biroul Electoral doar dacă ești de acord să completezi o declarație pe proprie răspundere că nu ești membru al unui partid politic. Ce e asta? De ce trebuie ca eu, jurnalist independent, reporter, redactor, om care aleargă după știri, să completez o declarație de neapartenență politică, decizie luată de niște partide care pun jurnaliști cu carnet de partid pe lista pentru alegeri?!
Nu sunt membru de partid și nici nu voi fi vreodată, dar nu cumva această prevedere aberantă privind obligativitatea depunerii unei declarații de neapartenență politică este o încălcare a drepturilor omului?


23 May 2019 12:57 7924 vizualizari


Comentarii






  • 25.05.2019 11:27 Gheorghe Cata mizerie!
1493 vizualizari 15 Feb 2024 07:09 În viitorul Consiliu Local va fi nevoie de oameni care să poată vota, mai ales când e vorba de buget

În viitorul Consiliu Local va fi nevoie de oameni care să poată vota, mai ales când e vorba de buget

Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.

citeste mai mult
2357 vizualizari 05 Jan 2024 11:33 Cine și de ce a decis desființarea traseului de transport public Câmpina-Ploiești și retur?

Cine și de ce a decis desființarea traseului de transport public Câmpina-Ploiești și retur?

V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.

citeste mai mult
2017 vizualizari 31 Dec 2023 10:44 PETARDAȚII

PETARDAȚII

Petardații sunt acei oameni care simt o satisfacția maximă aruncând cu petarde și pocnitori. Din noiembrie și până după Sfântul Ion, aceasta este singura lor distracție. Le crește inima invers proporțional cu neuronul pe care îl mai au. Petardații sunt acei oameni “educați” să se amuze de sperietura unei bătrâne sau disperarea unui animal. Sunt acei oameni care, cu toate avertismentele publice posibile, continuă să dea dovadă de ignoranță sau inconștiență și își bat joc de cei din jur, care trebuie să le suporte “distracția”.

citeste mai mult
1626 vizualizari 14 Dec 2023 20:38 Unde sunt conferințele de presă de altădată?

Unde sunt conferințele de presă de altădată?

Tăcerea politicienilor câmpineni este una profundă, greu de înțeles și vom căuta să descâlcim ițele politice locale, începând cu întrebarea simplă - de ce nu fac partidele poltice din Câmpina conferințe de presă?

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV