CONTACT

Un NU categoric din partea Guvernului pentru reducerea TVA la gaze și energie

- Editorial -

Un NU categoric din partea Guvernului pentru reducerea TVA la gaze și energie

Creșterea tarifelor la gaze naturale și energie electrică a dus la o explozie a facturilor pentru aceste servicii. Firesc, oamenii se tem că, în aceste condiții, la iarnă, facturile vor deveni o povară și mai mare decât decât povara deja existentă. S-a venit cu ideea reducerii TVA la aceste utilități, o idee nu tocmai nouă și pe care liberalii o susțineau puternic prin 2015, pe vremea Guvernului Ponta. Acum, premierul liberal Florin Cîțu refuză o astfel de soluție care în alte țări funcționează foarte bine și care arată că statelor respective le pasă cu adevărat de cetățenii lor. 

De la 1 iulie 2021, tarifele la gaze naturale au crescut cu 20-25%, iar pentru energie cu 5-7%. De aici a pornit întreaga nebunie care s-ar putea să nu se oprească ușor, având în vedere alte scumpiri anunțate din octombrie. Aproape concomitent cu primele facturi care includ noile tarife, operatorii au solicitat acordarea unor facilități către populație pentru ca plata acestor servicii să poată deveni suportabilă. Facilitățile ar putea veni fie din reducerea TVA la aceste servicii, fie din acordarea unui ajutor de la stat pentru compensarea accizelor, fie din acordarea unor compensații directe populației vulnerabile.
Mai mult, există o inițiativa legislativă mai veche, bine ascunsă în sertare, care prevede reducerea TVA de la 19% la 9% pentru serviciile de furnizare de utilități - electricitate, gaze naturale, energie termică în sistem centralizat, salubrizare și canalizare. Legat de energie și gaze naturale, această soluție a reducerii TVA este susținută acum de Asociația Furnizorilor de Energie din România. În paralel, partidele aflate la guvernare vor să grăbească aprobarea în Parlament a Legii consumatorului vulnerabil, o inițiativă prin care aproximativ 400.000 de gospodării vor fi sprijinite financiar pentru plata facturilor la energie și gaze naturale. În același timp, în privința posibilei reduceri a TVA pentru o serie de utilități, premierul Cîțu a afirmat zilele trecute că nu este de acord, pentru că ”ar fi o soluție definitivă la o problemă temporară”.
Care este problema temporară? Majorarea tarifelor? Își poate imagina cineva că acestea se vor și reduce după o perioadă? De ce nu vrea statul român să scadă TVA la gaze și energie? În alte țări din Uniunea Europeană, cum ar fi, de exemplu, Italia sau Portugalia, TVA la energie electrică este 10%, respectiv 6%. În România, guvernanții nu doresc acest lucru, gândindu-se în primul rând la impactul asupra bugetului de stat, care, evident, pentru ei este mai important decât impactul facturilor asupra buzunarului cetățenilor, familiilor. E adevărat, reducerea TVA pentru aceste utilități ar însemna o reducere a încasărilor la bugetul național, dar, pe de altă parte, banii care le-ar rămâne românilor în portofel ar fi destinați altor cheltuieli necesare casei, deci s-ar compensa cumva o parte din "pierderea" care-l îngrijorează pe premier. Dar nu, Guvernul preferă să împartă din nou populația (oare pentru a câta oară?!) și să acorde unora niște facilități, celor vunerabili, în detrimentul păturii mijlocii a populației, de departe cea mai numeroasă și cea care aduce cele mai semnificative și constante venituri la bugetul de stat. Adică, premierul Cîțu preferă să compenseze de la bugetul de stat o parte din factura persoanelor vulnerabile, decât să reducă TVA astfel încât și această clasă mijlocie greu încercată să primească o gură de oxigen.


30 Aug 2021 13:20 4794 vizualizari


Comentarii






1502 vizualizari 15 Feb 2024 07:09 În viitorul Consiliu Local va fi nevoie de oameni care să poată vota, mai ales când e vorba de buget

În viitorul Consiliu Local va fi nevoie de oameni care să poată vota, mai ales când e vorba de buget

Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.

citeste mai mult
2363 vizualizari 05 Jan 2024 11:33 Cine și de ce a decis desființarea traseului de transport public Câmpina-Ploiești și retur?

Cine și de ce a decis desființarea traseului de transport public Câmpina-Ploiești și retur?

V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.

citeste mai mult
2023 vizualizari 31 Dec 2023 10:44 PETARDAȚII

PETARDAȚII

Petardații sunt acei oameni care simt o satisfacția maximă aruncând cu petarde și pocnitori. Din noiembrie și până după Sfântul Ion, aceasta este singura lor distracție. Le crește inima invers proporțional cu neuronul pe care îl mai au. Petardații sunt acei oameni “educați” să se amuze de sperietura unei bătrâne sau disperarea unui animal. Sunt acei oameni care, cu toate avertismentele publice posibile, continuă să dea dovadă de ignoranță sau inconștiență și își bat joc de cei din jur, care trebuie să le suporte “distracția”.

citeste mai mult
1634 vizualizari 14 Dec 2023 20:38 Unde sunt conferințele de presă de altădată?

Unde sunt conferințele de presă de altădată?

Tăcerea politicienilor câmpineni este una profundă, greu de înțeles și vom căuta să descâlcim ițele politice locale, începând cu întrebarea simplă - de ce nu fac partidele poltice din Câmpina conferințe de presă?

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV